}

Пошук у блозі

ДЕНЬ ЧИТАННЯ КНИГ. ЧИТАЄМО РАЗОМ!

6 вересня світова спільнота відзначає День читання книжок. 
 Насправді в наш час люди читають дуже багато – повідомлення, стрічка новин, улюблені блоги… Але книги ніщо не замінить. Адже читання має просто неймовірну кількість плюсів.
Про користь читання книжок говорити у 21 столітті зайве, та хочеться згадати американську експертку Жордін Кормьєр, яка виділяє чотири безсумнівні переваги читання книг:
  • Читання книг стимулює розумову діяльність людини, покращує пам'ять і підвищує творчий потенціал. Книжка може надихнути на створення проєктів, ідей або отримання будь-якого іншого цінного досвіду.
  • Читання допомагає розширити словниковий запас і підвищити інтелектуальний рівень. Відчуваючи себе компетентним у різних питаннях, людина стає більш впевненою у своїх силах і підготовленою до будь-яких життєвих викликів.
  • Читання книг розвиває соціальні навички і здатність до співпереживання. Занурюючись в незнайомі ситуації і знайомлячись з різними персонажами на сторінках книг, людина розширює рамки власних поглядів і починає краще розуміти інших людей.
  • Читання – це своєрідна форма релаксації, яка допомагає боротися зі стресом і поганим настроєм. Книга здатна одночасно і активізувати мислення, і розслабити, відволікти від проблем.
Читання “вмикає” мозок
    Іспанські вчені довели, що читання стимулює наш мозок таким чином, ніби ви переживаєте прочитаний досвід у реальному житті. До прикладу, коли ми читаємо про корицю, то мозок думає ніби ви дійсно вдихаєте аромат цієї спеції.
    В той же час французькі науковці з’ясували, що після прочитання певних виконаних дій (“Павло кинув м’яч”) тіло стимулює моторну кору, рухову частину мозку.
    “Якщо ви читаєте про генетику - ви дізнаєтесь щось про гени. Якщо ви читаєте художню літературу - ви вивчаєте людей, інших та самого себе”, - вважає професор-емерит когнітивної психології університету Торонто Кіт Оатлі.
Книги - це каталізатор щастя.
    Вчені довели, що пережитий життєвий досвід робить нас набагато щасливішими, ніж матеріальні речі. Нещодавні досліддення показують, що продукти, які створені для покращення життєвого досвіду, такі як книги, є суцільними “ракетами” щастя.
    В той же час дослідники Університету Північного Техасу з’ясували, що літні люди, які продовжують читати у зрілому віці, є більш задоволені своїм життям.
Читання зменшує стрес.
    Британські вчені з університету Сассексу довели, що читання заспокоює краще, ніж прослуховування музики, прогулянка чи чашка гарячого чаю. Для того, аби зменшити стрес на 68% достатньо лише шести хвилин зосередженого читання. За це час скорочується серцебиття та полегшується м’язова напруга.
Запрошуємо Вас до шкільної книгозбірні, щоб відпочити та надихнутися на нові звершення.

Немає коментарів:

Дописати коментар