}

Пошук у блозі

Історія, традиції та звичаї в Україні

 Водохреще в Україні. 

Хрещення Господнє відзначається 19 січня    і завершує цикл зимових різдвяних свят. 

Це церковне свято має безліч цікавих традицій і звичаїв святкування в Україні.

На згадку про хрещення Ісуса Христа в річці Йордан свято Богоявлення в народі називають Водохреща, або Йордан. Це одне з 12 найбільших християнських свят різдвяно-новорічного циклу. 

Коли Ісусу Христу виповнилося тридцять років, він прийняв хрещення від Івана Хрестителя на річці Йордан. Християнські перекази оповідають, що коли Син Божий виходив із води, небеса розкрилися, і в цю саму мить на плече його опустився голуб. Це був Святий Дух. Звідси й пішла традиція хрещення у воді, а свято називають Богоявлення. Своїм водохрещенням у Йордані Спаситель започаткував Таїнство водохрещення - одне із семи головних церковних таїнств, через яке людина ніби наново народжується для життя во Христі. Наші предки (в дохристиянські часи) цього дня вшановували богиню річок Дану. Вважалося, що вода цього дня стає чарівною, нею умивалися дівчата, щоб бути вродливими, нею лікували хвороби і захищалися від нечистої сили.
Святкувати Водохреща починають 18 січня, всі віруючи люди дотримуються суворого посту – нічого не їдять. Сідати вечеряти можна, коли зійде вечірня зоря.

18 січня – Голодна кутя. На стіл ставлять кутю, узвар і декілька пісних страв: смажену рибу, гречані млинці, вареники з капустою.Після вечері діти «проганяли кутю», стукаючи ложками чи макогоном по столу, по дверях, по воротах. Коли «кутю проженуть», батько присмалював дітям чуби – «щоб вовка не боялися». А ще на подвір'ї спалювали Дідуха, примовляючи:
Іди, кутя, із покуття,
А узвар – на базар,
А Дідух – на теплий дух,
Щоб нам скинути кожух!

Разом із кутею та димом від спаленого Дідуха відлітали і душі предків, які гостювали в хаті на Святки, тому прогнати кутю і спалити Дідуха потрібно було обов'язково, щоб предки не забулися відлетіти і не залишилися у нашому світі. Попіл зі згорілого Дідуха зазвичай розкидали по городу – на добрий урожай.

Уранці на Водохреща відбувається церковна служба, а потім хресний хід до річки чи ставка, де священик  святить воду в ополонці. Ополонку часто вирубують у формі хреста і льодовий хрест ставлять поруч – цей звичай зберігся ще з дохристиянських часів, коли хрест символізував Сонце.

На березі річки біля льодового хреста відбувається ще одне нетривале святкове богослужіння. Священик святить воду в ополонці, занурюючи туди хрест під спів хору. З цього часу вода вважалася освяченою.

Найвідоміші традиції цього свята пов'язані з водохресними купаннями. Купатися в ополонці 19 січня прийнято тільки в Україні, Росії та кількох інших країнах. Для цього воду з ополонки святять, після чого вона, за деякими віруваннями, набуває лікувальних та чудодійних властивостей. За церковними канонами, купатися в ополонці можна тільки після освячення води, молитви і завчасного причастя.

Також в церквах з 19 січня протягом тижня святять воду всім бажаючим. Вважається, що така вода ніколи не зіпсується і залишиться питною. Освячену воду набирають додому, бо вона зберігає свої властивості протягом усього року. Сміливці купаються в ополонках. Кажуть, що хрещенська вода творить дива, тож застудитися в цей святий день неможливо. Навпаки, вода дарує здоров'я на весь рік.

Святковий обід на Йордан починається саме з освяченої води. Хрещенська вода має вживатися натщесерце( до сніданку). Вважається, що саме за цієї умови вона має найбільшу силу. До магічних властивостей свяченої води відносять здатність гамувати пристрасті, відганяти від оселі злих духів, дарувати хворому одужання часто навіть від невиліковних хвороб. Священики акцентують увагу на тому, що Бог не творить чудес там, де людина їх очікує просто з цікавості, без щирого наміру скористатися ними задля власного спасіння. Щоб свячена вода приносила користь, необхідно дбати про чистоту власних думок і вчинків.

Свяченою водою господар дому окропляв всіх, хто є присутнім в оселі, примовляючи: «Дай нам, Боже, і на той рік діждати!». Далі окропляв господу – все, що в домі й навколо дому, а також худобу, окрім свиней та курей. За господарем-батьком ходив хтось із дітей – хлопчик чи дівчинка. Яке місце батько покропив водою, на тому місці, вслід за ним, дитина писала крейдою хрест. В хаті хрести писалися на дверях, вікнах, на столі, скрині, на посуді – скрізь.  Після цих магічних дій родина сідала за стіл. Залишки вечері віддавали свійським тваринам. Кутю, яка залишалася після вечері, виносили курям – «щоб добре плодилися».

По вечері всі члени сім'ї клали використані ложки в одну тарілку, а поверх них клали хліб – на добрий урожай.

На Богоявлення закінчували колядувати і влаштовували «розколяду» або «розщедрування» чи «розмеланки» – святкові вечорниці всіх колядників, де вони згадували, як святкували, грали, танцювали. Застілля організовували на гроші, що залишились від колядування.

На Богоявлення зазвичай приходять найлютіші морози. Їх так і називають – хрещенські. Опісля ж морози вже не страшні. Тому кажуть «Тріщи не тріщи – минуло Водохреща».

Перший понеділок після Водохреща - святий. Цього дня можна їсти тільки пісні страви.

ПРИКМЕТИ ВОДОХРЕЩА 

З ніччю проти Йордану в народі пов'язують багато прикмет. Кажуть, якщо 19 січня йде сильний сніг, то врожай буде таким же щедрим. Відлига — теж до врожаю. Якщо ж у ніч на Водохреще на небі великий місяць, то навесні буде великий паводок. Вітер із півдня — буде грозове літо. Якщо на Водохреща буде завірюха — такою ж буде погода й на Стрітення. 

Дівчата, які ще не дочекалися своїх наречених, виходили ввечері на Богоявлення й кликали суджених. Якщо назустріч йшов молодий хлопець — хороша прикмета, якщо старий — ще рік дівувати.

У ясний місячний водохресний вечір дівчата також підходили до дверей замкненої церкви і слухали тишу за ними: деяким із них ввижався або вінчальний хор, або заупокійна служба — це те, що обіцяв їм новий рік. Ту ж символіку мав і звук дзвіночка (заміжжя), і глухий стукіт (швидка смерть).

ЧОГО НЕ МОЖНА РОБИТИ НА ВОДОХРЕЩА

На Богоявлення не варто пити алкоголь та лаятися (вважається, що тоді свята вода може втратити цілющі властивості). Не можна також плакати. Кажуть, хто буде лити сльози в цей день — плакатиме аж до наступного свята. Також не слід на Водохреща прати, прибирати, шити.

Інтернет ресурси: 
https://www.unian.ua/lite/holidays/koli-hreshchennya-2021-data-svyata-vodohreshche-2021-i-tradiciji-11278931.html
https://cbs.km.ua/?dep=1&dep_up=373&dep_cur=406




Немає коментарів:

Дописати коментар